top of page

Seizoen 5

In de cao drinkwater podcast praten we je bij over het nieuws en de achtergronden van het cao overleg. Je luistert de podcast onderweg op Spotify of hier op caodrinkwater.nl.

28 november
Werkgevers komen met finaal loonbod van 7 procent

De werkgevers van de drinkwaterbedrijven presenteren een finaal loonbod van 7% over 18 maanden.

Voorzitter van de WWb, Jelle Hannema, vertelt hoe de werkgevers tot dit bod zijn gekomen.

spotify-podcast
Werkgevers komen met finaal loonbod van 7 procent

9 november
Vakbonden niet tevreden met loonbod werkgevers

De onderhandelingen voor een nieuwe Cao Drinkwater zijn van start. In aanloop naar de onderhandelingen deden de vakbonden CNV en FNV uitgebreid onderzoek onder de medewerkers. Hieruit blijkt dat, ondanks de de loonstijging van vorig jaar en de kentering van de inflatie, een kwart van de medewerkers onvoldoende buffer heeft om tegenvallers op te vangen. Ondanks de voorspelde koopkrachtverbetering in 2024, vinden de CNV en FNV het loonbod van de werkgevers onvoldoende. Marc Dorst (CNV) en Marcelle Buitendam (FNV) lichten hun inzet toe.

spotify-podcast
Vakbonden niet tevreden met loonbod werkgevers

1 november
De watersector moet sneller, wendbaarder, inclusiever en diverser.

Nederland is in transitie. Energie, klimaat, zorg, milieu, bestaanszekerheid, arbeidsmarkt. Op alle fronten moet fors geïnvesteerd worden. En dus zijn ook de waterbedrijven in transitie. Wat betekent dat voor het HR beleid en dus ook het cao overleg? Daarover gaan we in gesprek met Georgette Radelaar, manager HR bij Dunea en voorzitter van het Strategisch HR Overleg dat de cao tafel van advies voorziet.

spotify-podcast
Georgette-Radelaar.jpg

25 september
Wat er in jouw cao komt te staan is een democratisch proces.

Olaf van der Kolk is bestuurslid van de WWb en hoopt dat veel meer medewerkers lid worden van een vakbond. Waarom willen de werkgevers zo graag dat jij meepraat over je arbeidsvoorwaarden? 

anchor-podcast
spotify-podcast
olafvanderkolk.jpg
Groen op reis.jpeg

13 juli
Groen op reis in ruil voor extra vakantiedagen?

CNV bestuurder Marc Dorst wil graag de verduurzaming van de arbeidsvoorwaarden op de agenda. En dat zou wel eens gevolgen kunnen hebben voor de manier waarop jij met vakantie gaat. 

anchor-podcast
spotify-podcast
CAO drinkwaterpodcasts

Seizoen 4

Het vierde seizoen van de cao drinkwaterpodcast staat geheel in het teken van de nieuwe cao onderhandelingen. Journalist Erik Zwiers reist voor jou door het land om zijn oor te luister te leggen bij de onderhandelaars én de medewerkers. Luister de cao drinkwaterpodcast hier of op jouw favoriete podcast app. Wil je op de hoogte gehouden van het laatste nieuws, meld je dan hier aan.

17 november
Medewerkers drinkwaterbedrijven stemmen voor de nieuwe cao

Het pleit is beslecht. De medewerkers van de drinkwaterbedrijven hebben in groten getale voor de cao gestemd. Daarmee is de nieuwe cao drinkwaterbedrijven een feit. 

anchor-podcast
spotify-podcast
podcast-17-november

10 november
Nienke de Wolff - nieuwe cao-lonen ruim boven het marktgemiddelde

Volgens de vakbonden raken veel medewerkers aan de bedelstaf als de lonen niet fors stijgen. Zo erg is het volgens HR-manager en WWb-bestuurder Nienke de Wolff nog niet, maar er is wel een probleem. De nieuwe cao laat de lonen fors stijgen.

anchor-podcast
spotify-podcast
Nienke de Wolff
Rene Koorn
spotify-podcast
anchor-podcast

Vooral lagere lonen worden het hardst getroffen door het koopkrachtverlies. Nivelleren is volgens de werkgevers geen houdbare kaart voor de lange termijn en een gemiddelde loonstijging is vooral gunstig voor de hogere inkomens. De oplossing lijkt te liggen in een mix van maatregelen. Maar de onderhandelaars rekenen niet met dezelfde cijfers, dus ligt het overleg stil.

4 november
Rene Koorn - de cao onderhandelingen liggen stil

28 oktober
Abilash Sewgobind: We kunnen de inflatie niet compenseren

Vooral jongeren hebben moeite om rond te komen en steeds meer oudere werknemers willen na hun pensioenleeftijd blijven doorwerken. Dit blijkt uit een peiling van de CNV onder de medewerkers van de waterbedrijven. En verder: inflatie zal niet gecompenseerd worden met meer salaris.

anchor-podcast
spotify-podcast
Abilash Sewgobind

11 november
Vakbonden - positief over nieuwe cao

Deze week hebben de vakbonden en werkgevers een cao akkoord bereikt Alle reden dus om een rondje te bellen met de vakbonden. Watt vinden zij van de nieuwe cao drinkwater?

anchor-podcast
spotify-podcast
vakbonden
Wim Drossaert

10 november
Wim Drossaert - Nieuwe cao voor de drinkwatersector

Na amper twee maanden onderhandelen hebben de werkgevers en bonden een onderhandelingsresultaat bereikt voor de nieuwe cao drinkwaterbedrijven. Wim Drossaert, voorzitter van de werkgeversvereniging, vertelt wat er in de nieuwe cao staat.

anchor-podcast
spotify-podcast

4 november
Marc Dorst: Geef je baas je studieschuld

Met zijn amper 29 lentes is Marc Dorst (CNV) veruit de jongste vakbondsbestuurder. Wie is deze jonge bestuurstijger die er wel wat in ziet dat werkgevers een deel van jouw studieschuld overnemen en pleit voor flexibele verlofregelingen en werktijden?

anchor-podcast
spotify-podcast
Marc Dorst

27 oktober
Marcelle Buitendam: We kunnen niet wachten tot 1 januari

Door de gierende inflatie staat velen het water tot aan de wenkbrauwen, zegt FNV onderhandelaar Marcelle Buitendam. Daarom is een snelle en stevige koopkracht impuls nodig. Maar haar looneis is de werkgevers een maatje te groot. Er zal dus water bij de wijn moeten. 

anchor-podcast
spotify-podcast
Marcelle Buitendam

13 oktober
Wim Drossaert: We moeten nu solidair zijn

Begin oktober zijn de cao onderhandelingen weer begonnen. Dit jaar zijn de uitdagingen knap ingewikkeld. Werkgevers en vakbonden zien wat er in de wereld en gebeurt en wat er bij de medewerkers speelt. Wim Drossaert roept op tot solidariteit. 

Anchor-podcast
spotify-podcast
Wim Drossaert
Seizoen 4

Seizoen 3

Hoe vakbonden en werkgevers de samenwerking opzoeken

In seizoen 3 van de cao drinkwater podcast gaat journalist Erik Zwiers op bezoek bij de onlangs in het leven geroepen paritaire werkgroepen. Hierin werken de vakbonden en de werkgevers samen aan de toekomst van de CAO. Waar houden zij zich mee bezig? Wat staat er op het spel? En vooral: wil het een beetje lukken met die samenwerking? 

11 juli
Riksta Zwart: eerlijk voor alle generaties

Dicht bij jezelf blijven en eerlijk zijn voor alle generaties. Dat is het morele kompas waarmee Riksta Zwart zes jaar lang haar functie vervulde als vice-voorzitter van de Werkgeversvereniging Waterbedrijven. Na twee bestuurstermijnen droeg zij op 1 juli het stokje over aan haar opvolger Jelle Hannema. Hoe kijkt Riksta terug op deze roerige bestuursperiode? Met welke ambities is zij aan deze functie begonnen? En heeft ze die kunnen waarmaken? 

anchor-podcast
spotify-podcast
Riksta Zwart

31 mei
De nieuwe CAO is korter en beter leesbaar

Bijna een jaar en liefst tien vergaderingen had de Werkgroep CAO Redactie nodig om het in april 2021 bereikte cao akkoord vast te leggen in een definitieve tekst. Namens de werkgevers gingen Astrid Nijhuis, Kristel Zirkzee en Ilse van Doornik met de stofkam door de nieuwe cao. Die is nu twintig pagina’s korter en beter leesbaar. Maar wordt hij nu dan ook beter gelezen, of is daar meer voor nodig? 

spotify-podcast
anchor-podcast
Cao beter leesbaar

31 mei
De nieuwe CAO is actueler dan ooit

In aflevering 1 van het nieuwe seizoen van de cao drinkwater podcast gaan we in gesprek met Lix Key (kaderlid van de FNV) en met Hans Smits en Paul Bruggeman, kaderleden bij het CNV. Zij maken deel uit van de Paritaire Werkgroep CAO Redactie. Samen met de werkgevers hebben zij de teksten van de nieuwe cao herschreven. Werd het touwtrekken met de werkgevers om het gelijk aan de eigen zijde te krijgen, of viel dat mee?

anchor-podcast
spotify-podcast
Cao actueler
Seizoen 3

Seizoen 2 (2021)

n seizoen 2 praat journalist Erik Zwiers met de onderhandelaars van het cao-overleg 2021. Volg het laatste nieuws over het cao-overleg op de voet!

15 juni 2021
De Terugblik

De Werkgevers en de vakbonden hebben dit jaar opvallend snel een nieuwe cao bereikt voor de drinkwatersector. Daar hebben ze wel wat voor moeten doen, zoals het optuigen van een heel nieuwe communicatie en het maken van afspraken over de manier waarop men met elkaar wenste te onderhandelen. In de laatste aflevering van de CAO Drinkwater Podcast van dit seizoen kijken we samen met de werkgevers en de vakbonden terug op dit succes en werpen we vast een blik op de toekomst. Aflevering 18 van de CAO Drinkwater Podcast kun je vanaf 16 juni hier beluisteren. 

anchor-podcast
spotify-podcast
De terugblik

5 mei 2021
87% van de medewerkers stemt voor de nieuwe cao

Vorige week konden de medewerkers van de waterbedrijven hun mening geven over het nieuwe cao akkoord. Na drie informatie-bijeenkomsten stemde maar liefst 87% voor de nieuwe cao. Een haast Noord-Koreaanse uitslag die zelfs bij de vakbonden tot verbazing leidde.
Lees het hele bericht

anchor-podcast
spotify-podcast
De stemming
Het akkoord
spotify-podcast
anchor-podcast

Vlak voor Pasen 2021 bereikten de werkgevers en vakbonden een akkoord voor de nieuwe cao. Wat zijn de hoofdpunten uit de nieuwe cao en waarom werd hiervoor gekozen? 
Lees het hele bericht

9 april 2021
Onderhandelaars tevreden met onderhandelingsresultaat

25 februari 2021
Socialer uit de crisis. Teveel mensen staat het water aan de lippen.

Als Marcelle Buitendam één pagina van de cao zelf zou mogen schrijven, dan hoeft ze geen seconde na te denken. “Dan zou ik het voorwoord willen schrijven”, zegt de FNV bestuurder in aflevering 12 van de CAO Drinkwater Podcast. Bovenaan de pagina schrijft ze: “Artikel 1: wet boerenverstand. Denk logisch na.” Dat klinkt alsof de onderhandelingen nu echt zijn begonnen.
Lees het hele bericht

anchor-podcast
spotify-podcast
De cao van Marcelle

2 februari 2021
Riksta Zwart, directeur Waterbedrijf Groningen over duurzame inzetbaarheid en AOW

Ieder jaar gaat de AOW-leeftijd een beetje verder omhoog. Dus is er bij de waterbedrijven veel aandacht voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers. De vakbonden FNV en CNV zouden graag zien dat werknemers eerder kunnen stoppen met werken. Binnen de huidige arbeidsvoorwaarden zijn er al diverse voorzieningen ingebouwd die dat mogelijk maken, maar als het aan de bonden ligt, zouden die nog verder uitgebreid mogen worden. 
Lees het hele bericht

anchor-podcast
spotify-podcast
De cao van Rikstra

4 juni 2021
Nienke de Wolff over duurzame inzetbaarheid en Leo Hendriks over garantielonen

In de nieuwe cao zijn verschillende afspraken gemaakt over lonen, geboorteverlof en andere arbeidsvoorwaarden. Nu de handtekening is gezet, is het aan de werkgevers om uitvoering te geven aan de nieuwe cao. Tijd dus, om ons oor te luister te leggen bij een HR manager en een algemeen directeur. Wat vinden zij van de nieuwe cao en waar zullen zij zich de komende twee jaar voor inspannen? Want, hoe tevreden men ook is, er blijft werk aan de winkel.
We lichten er twee pikante onderwerpen uit.

anchor-podcast
spotify-podcast
De gebruikers
De meningen

15 april 2021
Lix, Jurjen en Renee aan de digitale tafel over het cao akkoord

Na ruim drie maanden onderhandelen hebben de werkgevers en de vakbonden een cao akkoord bereikt. Uit een peiling op de website caodrinkwater.nl lijken de meningen verdeeld. Alle reden dus, om met een paar medewerkers in gesprek te gaan en hun mening te peilen. 

anchor-podcast
spotify-podcast

4 maart 2021
Hank Kuit: "Water is sexy en krijgt steeds meer kleur."

Op 3 maart zijn de cao partners begonnen met de loononderhandelingen. Een pittige opgave, zo blijkt uit het feit dat geen van de partijen op dit moment commentaar wil geven. Volgens de bonden moet er fors meer loon bij om de koopkracht in stand te houden, maar óók om de concurrentiepositie van de watersector op de arbeidsmarkt overeind te houden. Het zou namelijk steeds lastiger worden om goed personeel te vinden. Hank Kuit, verantwoordelijk voor de personeelswerving bij Vitens, herkent zich niet in dat beeld. In aflevering 13 van de CAO Drinkwater Podcast vertelt hij waarom de sector juist succesvol is met de personeelsverwerving.

anchor-podcast
spotify-podcast
De cao van Hank

11 februari 2021
Ab Sewgobind, bestuurder arbeidsvoorwaarden, over de inzet van de CNV

De onderhandelingen voor een nieuwe cao drinkwater zijn nu twee maanden onderweg. Vooralsnog verlopen de gesprekken in een constructieve sfeer en als het aan de onderhandelaars ligt, dan blijft dat ook zo. Maar er moeten natuurlijk wel besluiten genomen gaan worden. Over duurzame inzetbaarheid, eerder stoppen met werken, thuiswerkregelingen en natuurlijk over lonen.
Lees het hele bericht 

anchor-podcast
spotify-podcast
De cao van Ab

23 januari 2021
AVV pleit voor democratischer besluitvorming en een flexibeler cao

“Eigenlijk is een CAO niks anders dan een document dat gebaseerd is op gestold wantrouwen, namelijk gij zult zich hieraan houden. Dit zijn de afspraken.” Dit zegt Rene Koorn, bestuurder van de AVV, in de eerste aflevering van het tweede seizoen van de CAO Drinkwater Podcast.

Lees het hele bericht

anchor-podcast
spotify-podcast
De cao van Rene
Seizoen 2

Seizoen 1 (2020)

Wat vinden je collega's?

We vroegen medewerkers van de drinkwaterbedrijven wat zij belangrijk vinden, als het gaat om de cao. Welke vragen leven er? Hoe goed kennen ze hun eigen cao? En waar hechten zij belang aan?

20 januari 2021
De Cao van Jurjen

In de waterbedrijven kun je je talenten op allerlei manieren ontwikkelen. Dat weet ook Jurjen van Tellingen, projectmedewerker in het lab. Maar hoe helpt de cao hem daarbij verder?

anchor-podcast
spotify-podcast
De Cao van Jurjen

10 januari 2021
Maarten Knoppert blijft zich ontwikkelen

Naast zijn fulltime baan als operator volgt Maarten Knoppert een HBO Technische Informatica. Hoe valt dat te combineren? Staat daar iets over in de cao?

anchor-podcast
spotify-podcast
De cao van Maarten

11 januari 2021
Farid Belghanou wil meer diversiteit op de werkvloer

Farid is mechanisch monteur. Hij zorgt ervoor dat alles op wieltjes loopt en we allemaal droge voeten houden. Daarbij is geen dag hetzelfde, maar is er ook ruimte voor eigen initiatief? Wordt er wel naar hem geluisterd?

spotify-podcast
anchor-podcast
De cao van Farid

30 december 2020
Jenny Maarseveen weet haar mannetje te staan

Als één van de weinige vrouwelijke procesoperatoren weet Jenny Maarseveen haar mannetje te staan. Ze combineert deze functie momenteel met het opvoeden van haar zoontje door gebruik te maken van ouderschapsverlof, maar dat houdt binnenkort op. Wat vindt ze hiervan?

anchor-podcast
spotify-podcast
De cao van Jenny

29 december 2020
Lix Key, actief vakbondslid, praat mee over de nieuwe cao

Lix Key is actief vakbondslid en al jaren betrokken bij de cao-onderhandelingen. Hij vindt dat we op dit moment al een prima cao hebben. Wat valt er nog te wensen?

anchor-podcast
spotify-podcast
De cao van Lix

22 december 2020
Hillie de Boer over leeftijd en vitaliteit op de werkvloer

Hillie de Boer is medewerker klantcontact bij WMD Water. In deze aflevering praten we met haar over leeftijd en vitaliteit op de werkvloer. Kan ze de jongere generatie wel bijbenen en is er voldoende oog voor de wat oudere medewerker?

anchor-podcast
spotify-podcast
De cao van Hillie

14 december 2020
Renee van de Maat over ouderschapsverlof en diversiteit

Renee van de Maat is adviseur werving en selectie in de drinkwatersector. Renee en haar man verwachten binnenkort hun eerste kindje. Wat zegt de cao daarover?

anchor-podcast
spotify-podcast
De cao van Renee

29 december 2020
WWb-voorzitter Wim Drossaert over de uitdagingen voor de watersector

Wim Drossaert is voorzitter van de werkgeversvereniging. Een modernere cao is volgens hem belangrijk. Wat zijn de maatschappelijke uitdagingen waar de waterbedrijven voor staan?

anchor-podcast
spotify-podcast
De cao van Wim
Seizoen 1
bottom of page