Podcast_header.jpeg

Drinkwater podcast

Volg de cao onderhandelingen op de voet in de Cao Drinkwaterpodcast. Elke maandag om 12:00 uur een nieuwe aflevering

Seizoen 4

Het vierde seizoen van de cao drinkwaterpodcast staat geheel in het teken van de nieuwe cao onderhandelingen. Journalist Erik Zwiers reist voor jou door het land om zijn oor te luister te leggen bij de onderhandelaars én de medewerkers. Luister de cao drinkwaterpodcast hier of op jouw favoriete podcast app. Wil je op de hoogte gehouden van het laatste nieuws, meld je dan hier aan.

17 november
Medewerkers drinkwaterbedrijven stemmen voor de nieuwe cao

Het pleit is beslecht. De medewerkers van de drinkwaterbedrijven hebben in groten getale voor de cao gestemd. Daarmee is de nieuwe cao drinkwaterbedrijven een feit. 

anchor.png
header-groepsfoto-Medewerkers - DE VERBEELDING-1920x1080.jpeg

10 november
Nienke de Wolff - nieuwe cao-lonen ruim boven het marktgemiddelde

Volgens de vakbonden raken veel medewerkers aan de bedelstaf als de lonen niet fors stijgen. Zo erg is het volgens HR-manager en WWb-bestuurder Nienke de Wolff nog niet, maar er is wel een probleem. De nieuwe cao laat de lonen fors stijgen.

anchor.png
Nienke de Wolff.jpg
Rene Koorn.jpg
anchor.png

Vooral lagere lonen worden het hardst getroffen door het koopkrachtverlies. Nivelleren is volgens de werkgevers geen houdbare kaart voor de lange termijn en een gemiddelde loonstijging is vooral gunstig voor de hogere inkomens. De oplossing lijkt te liggen in een mix van maatregelen. Maar de onderhandelaars rekenen niet met dezelfde cijfers, dus ligt het overleg stil.

4 november
Rene Koorn - de cao onderhandelingen liggen stil

28 oktober
Abilash Sewgobind: We kunnen de inflatie niet compenseren

Vooral jongeren hebben moeite om rond te komen en steeds meer oudere werknemers willen na hun pensioenleeftijd blijven doorwerken. Dit blijkt uit een peiling van de CNV onder de medewerkers van de waterbedrijven. En verder: inflatie zal niet gecompenseerd worden met meer salaris.

anchor.png
Abilash.jpg

11 november
Vakbonden - positief over nieuwe cao

Deze week hebben de vakbonden en werkgevers een cao akkoord bereikt Alle reden dus om een rondje te bellen met de vakbonden. Watt vinden zij van de nieuwe cao drinkwater?

anchor.png
header-vakbonden-1920x 1080.jpeg
wim_drossaert.jpg

10 november
Wim Drossaert - Nieuwe cao voor de drinkwatersector

Na amper twee maanden onderhandelen hebben de werkgevers en bonden een onderhandelingsresultaat bereikt voor de nieuwe cao drinkwaterbedrijven. Wim Drossaert, voorzitter van de werkgeversvereniging, vertelt wat er in de nieuwe cao staat.

anchor.png

4 november
Marc Dorst: Geef je baas je studieschuld

Met zijn amper 29 lentes is Marc Dorst (CNV) veruit de jongste vakbondsbestuurder. Wie is deze jonge bestuurstijger die er wel wat in ziet dat werkgevers een deel van jouw studieschuld overnemen en pleit voor flexibele verlofregelingen en werktijden?

anchor.png
Marc_Dorst_Nieuws.jpg

27 oktober
Marcelle Buitendam: We kunnen niet wachten tot 1 januari

Door de gierende inflatie staat velen het water tot aan de wenkbrauwen, zegt FNV onderhandelaar Marcelle Buitendam. Daarom is een snelle en stevige koopkracht impuls nodig. Maar haar looneis is de werkgevers een maatje te groot. Er zal dus water bij de wijn moeten. 

anchor.png
Marcelle_Buitendam_podcast.jpg

13 oktober
Wim Drossaert: We moeten nu solidair zijn

Begin oktober zijn de cao onderhandelingen weer begonnen. Dit jaar zijn de uitdagingen knap ingewikkeld. Werkgevers en vakbonden zien wat er in de wereld en gebeurt en wat er bij de medewerkers speelt. Wim Drossaert roept op tot solidariteit. 

anchor.png
wim.png
 

Seizoen 3

Hoe vakbonden en werkgevers de samenwerking opzoeken

In seizoen 3 van de cao drinkwater podcast gaat journalist Erik Zwiers op bezoek bij de onlangs in het leven geroepen paritaire werkgroepen. Hierin werken de vakbonden en de werkgevers samen aan de toekomst van de CAO. Waar houden zij zich mee bezig? Wat staat er op het spel? En vooral: wil het een beetje lukken met die samenwerking? 

11 juli
Riksta Zwart: eerlijk voor alle generaties

Dicht bij jezelf blijven en eerlijk zijn voor alle generaties. Dat is het morele kompas waarmee Riksta Zwart zes jaar lang haar functie vervulde als vice-voorzitter van de Werkgeversvereniging Waterbedrijven. Na twee bestuurstermijnen droeg zij op 1 juli het stokje over aan haar opvolger Jelle Hannema. Hoe kijkt Riksta terug op deze roerige bestuursperiode? Met welke ambities is zij aan deze functie begonnen? En heeft ze die kunnen waarmaken? 

anchor.png
S03E03 Riksta Zwart.jpg

31 mei
De nieuwe CAO is korter en beter leesbaar

Bijna een jaar en liefst tien vergaderingen had de Werkgroep CAO Redactie nodig om het in april 2021 bereikte cao akkoord vast te leggen in een definitieve tekst. Namens de werkgevers gingen Astrid Nijhuis, Kristel Zirkzee en Ilse van Doornik met de stofkam door de nieuwe cao. Die is nu twintig pagina’s korter en beter leesbaar. Maar wordt hij nu dan ook beter gelezen, of is daar meer voor nodig? 

anchor.png
Podcast_S03E02.jpg

31 mei
De nieuwe CAO is actueler dan ooit

In aflevering 1 van het nieuwe seizoen van de cao drinkwater podcast gaan we in gesprek met Lix Key (kaderlid van de FNV) en met Hans Smits en Paul Bruggeman, kaderleden bij het CNV. Zij maken deel uit van de Paritaire Werkgroep CAO Redactie. Samen met de werkgevers hebben zij de teksten van de nieuwe cao herschreven. Werd het touwtrekken met de werkgevers om het gelijk aan de eigen zijde te krijgen, of viel dat mee?

anchor.png
Podcast_SO3E01.jpg