top of page

87% van de medewerkers stemt voor de nieuwe caoVorige week konden de medewerkers van de waterbedrijven hun mening geven over het nieuwe cao akkoord. Na drie informatie-bijeenkomsten stemde maar liefst 87% voor de nieuwe cao. Een haast Noord-Koreaanse uitslag die zelfs bij de vakbonden tot verbazing leidde.


In het nieuwe akkoord krijgen alle medewerkers er bruto 75 euro per maand op het loonstrookje bijgeschreven, in plaats van een procentuele loonsverhoging. Dat is een trendbreuk met de voorgaande cao’s. Ook nieuw in het akkoord is de aanvulling van het loon bij geboorteverlof tot 100%. Al met al goed resultaat voor de laagst betaalde functies en de jongere werknemers.


Voor de oudere werknemers, en met name zij die de snelle ontwikkelingen in de sector wat lastiger kunnen bijbenen of moeilijker ter been raken en eerder met pensioen zouden willen gaan, pakt het akkoord minder gunstig uit.


Toch zijn de bonden en de medewerkers ermee in hun nopjes en stemde de medewerkers bijna unaniem voor het nieuwe tweejarige akkoord. Een trendbreuk, want normaal gezien ligt de stemming, na veel soebatten, tussen de 50 en 60 procent.

Hoe kan het dat de onderhandelingen nu wel zonder gedoe en in zo’n korte tijd tot een goed einde kwamen en vrijwel unaniem door de werknemers werd goedgekeurd? En wat betekent dit voor de toekomst van de collectieve arbeidsvoorwaarden? Daarover praten we met Michel Hupkens en Mark Hom, FNV kaderleden die de onderhandelingen van nabij meemaakten.

Beluister het hele verhaal van in aflevering ‘De Stemming’ van de Cao Drinkwater Podcast.Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page