top of page
  • Redactie

AVV pleit voor democratischer besluitvorming en een flexibeler cao“Eigenlijk is een cao niks anders dan een document dat gebaseerd is op gestold wantrouwen, namelijk gij zult zich hieraan houden. Dit zijn de afspraken.” Dit zegt Rene Koorn, bestuurder van de AVV, in de eerste aflevering van het tweede seizoen van de Cao Drinkwater Podcast.


Het Alternatief Voor Vakbond, de AVV, neemt dit jaar voor het eerst deel aan de cao onderhandelingen. Aanleiding hiertoe was dat na de vorige cao onderhandelingen diverse medewerkers zich uitspraken over het onderhandelingsproces en zij zich daarin niet voldoende gehoord voelden omdat zij geen lid zijn van de FNV of CNV en daar ook geen lid van wilden worden. Met name jongere medewerkers willen, volgens Koorn, niet lid worden van de traditionele bonden, net zoals zij zich steeds vaker niet met een lidmaatschap willen committeren aan bijvoorbeeld een sportclub.


De AVV biedt volgens Koorn om meerdere reden een goed en vooral eigentijds alternatief. Zo is de AVV geen bond die positioneel wil onderhandelen, maar zoekt zij daarentegen juist naar de gedeelde belangen tussen werkgevers en werknemers en ligt het initiatief voor de inzet bij de cao onderhandelingen bij de AVV geheel bij de werknemers.


Minimum cao voor meer maatwerk

Hoewel de inzet van de AVV bij de huidige cao onderhandelingen inhoudelijk niet ver uiteenloopt met die van de FNV en CNV, wil de AVV op één punt wel degelijk verder gaan. In plaats van een rigide cao waarin het voor werkgevers lastig is om maatwerk te leveren voor optimale arbeidsvoorwaarden, wil Koorn zich hard maken voor een minimum cao. Hierdoor krijgen de werkgevers en de werknemers meer manoeuvreerruimte om individuele afspraken te maken. Hoe de FNV en de CNV hier tegenover staan, kan Koorn niet inschatten


“Daar hebben we het nog niet over gehad”, zegt Koorn in de podcast. “Mijn ervaring is dat arbeidsvoorwaarden aan het veranderen zijn en dat we wel mee móeten gaan met omgevingsveranderingen. De werknemer die twintig jaar geleden in dienst is getreden, is niet meer dezelfde als die nu in dienst treden. De context waarbinnen het werk uitgevoerd moet worden en de organisaties veranderen continu en daar moet je op inspelen”, aldus Koorn.


Beluister het hele verhaal over de AVV in aflevering 9 van de Cao Drinkwater Podcast.


Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page