Ieder jaar gaat de AOW-leeftijd een beetje verder omhoog. De vakbonden FNV en CNV zouden graag zien dat werknemers eerder kunnen stoppen met werken. Volgens Riksta Zwart, directeur van Waterbedrijf Groningen, kunnen oudere werknemers niet gemist worden en is er veel aandacht voor duurzame inzetbaarheid.
“Eerder stoppen met werken is al heel lang een onderwerp dat op tafel ligt”, vertelt Riksta Zwart in aflevering tien van de CAO Drinkwater Podcast. “In de watersector zijn er natuurlijk veel functies die buitenwerk inhouden of waarin je 24/7 diensten moet draaien. We bestaan al 140 jaar, dus je weet dat dat erbij hoort.”
Bij Waterbedrijf Groningen maken ze de pis niet lauw, dus hoor je ze in het noorden niet gauw klagen. Bovendien is het verzuimpercentage onder oudere werknemers laag. Dat is niet alleen in Groningen zo, dat geldt in de hele sector. Dat neemt echter niet weg dat de waterbedrijven veel aandacht besteden aan duurzame inzetbaarheid.
Riksta: “We kijken bijvoorbeeld heel goed of het werk fysiek niet te zwaar is en of we dit kunnen ondersteunen met technische middelen. Daarnaast besteden we veel aandacht aan het mentaal welbevinden van medewerkers. Daar hebben we vier jaar geleden het duurzame inzetbaarheidsprogramma voor opgezet en dat heeft veel opgeleverd.”
Dakpanconstructie waarborgt kennis
Hoewel er dus veel aandacht is voor de fysieke en mentale gezondheid van de werknemers, wil Riksta daar niet mee zeggen dat oudere werknemers niet eerder zouden kunnen stoppen met werken. “Er zijn diverse mogelijkheden, zoals verlofsparen, om eerder te kunnen stoppen met werken. Sommige werknemers kunnen daardoor al twee jaar eerder met pensioen.”
Om te voorkomen dat waardevolle kennis verloren gaat door vroegpensioen of uitval, heeft het Groningse waterbedrijf een ‘dakpanconstructie’ bedacht. Door al wat eerder nieuwe werknemers aan te trekken en deze één of enkele jaren te koppelen aan de vertrekkende werknemer, wordt een rimpelloze overdracht van kennis en kunde gewaarborgd.
Riksta, die ook als bestuurder van de WWb aan de cao-onderhandelingstafel zit, roept de vakbonden dan ook op om hun oor goed te luister te leggen bij de werknemers. Zij kunnen zich er dan zelf van vergewissen dat de waterbedrijven zeer zorgvuldig omgaan met de gezondheid van de werknemers.
Beluister het hele verhaal over duurzame inzetbaarheid in aflevering 10 van de Cao Drinkwater Podcast.
Comentarios