top of page
  • Foto van schrijverRedactie

Werkgever Olaf van der Kolk wil dat meer medewerkers vakbondslid worden


Olaf van der Kolk is directeur van Aqua Minerals en bestuurslid van de werkgeversvereniging, WWb. In de nieuwste aflevering van de cao drinkwater podcast roept hij medewerkers op lid te worden van een vakbond. Waarom wil hij zo graag dat jij meepraat over je arbeidsvoorwaarden?


"De medewerkers zijn de kern van ons zijn", vertelt Olaf van der Kolk. "De afgelopen decennia zijn een hoop zaken rond de arbeidsvoorwaarden al heel goed geregeld. Dat heeft wellicht tot zorgeloosheid bij de medewerkers geleid. Er zijn steeds minder medewerkers lid van een vakbond en men is minder betrokken bij zijn arbeidsvoorwaarden."


Dat lijkt op het eerste gezicht misschien gunstig voor de werkgevers, maar daar is Olaf het niet mee eens. "Wij willen dat we over het volle werknemersbestand weten wat er onder de mensen speelt, zodat we de juiste cao-afspraken kunnen maken. Andersom willen wij ook kunnen vertellen waarom bepaalde cao-afspraken wel of niet geregeld kunnen worden. Die interactie is de afgelopen jaren naar de achtergrond verdwenen. Via de democratische processen bij de bonden - en ook via deze website - kunnen medewerkers meepraten over zaken die voor hen belangrijk zijn."


Weten medewerkers wel wat ze willen?

Van de ongeveer zesduizend medewerkers van de drinkwatersector is nog maar een handvol lid van een vakbond. Deze minderheid bepaalt uiteindelijk wat er in de collectieve arbeidsvoorwaarden komt te staan. Maar als de medewerkers wordt gevraagd welke zaken zij nu belangrijk vinden om in hun cao geregeld te hebben, dan komt men over het algemeen niet verder dan: meer loon, meer vakantiedagen en papadagen. Ook vakbond CNV lijkt in eerste instantie geen urgente thema's aan te dragen. In aanloop naar de nieuwe onderhandelingen opperde CNV-bestuurder zonnepanelen voor medewerkers en extra vakantiedagen voor hen die met de trein op vakantie naar Spanje gaan in plaats van het vliegtuig. Moet het cao-overleg dáárover gaan?


"Meer loon is het eerste waar iedereen mee komt. Een goed loon is natuurlijk heel belangrijk. Daar wordt vaak heel emotioneel over gedaan. Begrijpelijk, want iedereen moet in zijn levensonderhoud kunnen voorzien. Toch zijn de onderhandelingen over salarissen een veel rationeler proces dan veel mensen denken", aldus Olaf die juist dáárom de medewerkers wil enthousiasmeren om zich bij een vakbond aan te sluiten, of via deze website mee te praten.


Meer transparantie en nuance

De salarissen liggen elk cao-overleg op de onderhandelingstafel en hebben telkens de volle aandacht krijgen van de werkgevers en de bonden. De onderhandelingen daarover zijn echter geen koehandel en worden omgeven door tal van macro-economische factoren. Bovendien worden volgens Olaf begrippen als inflatie en koopkracht door elkaar gebruikt en betekenen ze niet hetzelfde. De FNV lijkt daar garen bij te willen spinnen. Zo kwam FNV topman Tuur Elzinga eerder dit jaar al met de eis om de lonen aan de inflatie te koppelen. Een eis die tot veel debat kan leiden.


Als WWb-bestuurder vindt Olaf het dan ook hoog tijd dat de complexiteit hiervan in al zijn nuances over het voetlicht gebracht wordt en de onderhandelingen niet in achterkamertjes, maar in openheid en transparant gevoerd worden. Hetzelfde geldt ook voor maatschappelijk zeer actuele thema's als diversiteit en inclusie en duurzame inzetbaarheid van de medewerkers. Daar valt volgens hem nog veel winst te behalen. Hoe de kersverse WWb-bestuurder daarover denkt, hoor je in de cao drinkwater podcast.


Abonneer je op de Cao Drinkwater Podcast op Spotify of jouw favoriete podcast app.


Welke collectieve arbeidsvoorwaarden moeten er volgens jou op de cao-tafel komen? Reageer hieronder. De onderhandelingen gaan in oktober van start.





bottom of page