Van de vakbonden: Loonbod cao Drinkwaterbedrijven nog steeds te laag
- Redactie
- 15 mei
- 3 minuten om te lezen

Neem deel aan de Online werknemersbijeenkomsten!
Op 13 mei vond de vierde onderhandelingsronde plaats voor een nieuwe cao Drinkwaterbedrijven. In deze ronde zijn we ons rot geschrokken van het zogenaamd verbeterd bod dat de werkgevers ons hebben gepresenteerd.
Ten opzichte van het vorige bod is er namelijk maar liefst 0,1% bijgekomen. Voor ons reden genoeg om het overleg tijdelijk op te schorten en eerst maar eens in gesprek te gaan met alle werknemers van de drinkwaterbedrijven. Van jullie willen we binnenkort weten: vragen we te veel of krijgen we te weinig? Neem deel aan de online werknemersbijeenkomsten en laat ons weten wat jij vindt. Het gaat namelijk om jouw arbeidsvoorwaarden. Vakbonden CNV en FNV organiseren deze bijeenkomsten gezamenlijk. Deel deze uitnodiging ook vooral met je collega’s!
Online bijeenkomsten voor alle werknemers uit de drinkwatersector
In mei organiseren we drie online werknemersbijeenkomsten om dit loonbod en eventuele vervolgacties met jou te bespreken. Deze bijeenkomsten zijn zowel voor leden als niet-leden. Nodig daarom al je collega’s uit om ook te komen. Deelnemen kan via één van de open Teamslinks hieronder.
Nog een lange weg te gaan
Een loonbod dat nog steeds onvoldoende is, geen afspraken als het gaat om kortere werkweken, geen RVU-afspraken voor zware beroepen, geen automatische prijscompensatie bij inflatie, geen afspraken rondom reiskosten woon-werkverkeer in de cao en ook geen mogelijkheid om te kunnen verlofsparen. Dit zijn voorstellen die we hebben gedaan om tot een fatsoenlijke cao voor werknemers bij de drinkwaterbedrijven te komen, maar de werkgevers houden na vier onderhandelingsrondes nog altijd de hand op de knip. Met de muizenstapjes die nu worden gezet hebben we eerlijk gezegd ook niet de illusie dat we er gaan komen.
Waar zijn we het wel over eens?
Over een aantal onderwerpen zoals mantelzorg, rouwverlof, aflossen studieschuld, uitruilmogelijkheid feestdagen en enkele andere thema’s (met name uit de voorstellenbrief van werkgevers) hebben we wel overeenstemming kunnen bereiken. Echter loopt het vooral vast op de belangrijkste onderwerpen die de werkgevers ‘geld kosten.’ De werkgevers zijn namelijk van mening dat ze een goed bod op tafel hebben gelegd dat volgens hen in lijn is met de rest van de arbeidsmarkt. Wanneer we vervolgens uitleggen dat mensen de sector verlaten om elders (bijvoorbeeld bij een netwerkbedrijf, waterschap of aannemer) met betere arbeidsvoorwaarden aan de slag te gaan, dan wordt dit gebagatelliseerd. Signalen die wij ontvangen vanuit de werkvloer worden door werkgevers niet herkend. Enfin, zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Het laatste loonbod van werkgevers is:
Per 1 juli 2025: 2,4%
Per 1 januari 2026: 1,4%
Per 1 juli 2026: 2,1% (ja, hier is dus 0,1% bijgekomen in de vierde ronde)
Per 1 januari 2027 :1,2%
Opgeteld is dit 7,1% voor een cao van 24 maanden. Dit is wat ons betreft onvoldoende en een belediging voor alle hardwerkende werknemers in de drinkwatersector. Een koude douche en bovenal een teken van gebrek aan waardering. Hoe kunnen de werkgevers denken dat wij op basis van dit loonbod tot een cao-akkoord kunnen komen? De werkgevers vinden het loonbod daarentegen redelijk en eerlijk.
Jij bent aan zet
Vind jij de cao belangrijk? Neem dan deel aan één van de online bijeenkomsten voor alle werknemers bij de drinkwaterbedrijven. Met jouw deelname laat je zien dat je de cao belangrijk vindt. Praat met je collega’s, verplaats je andere afspraken en neem massaal deel aan de online bijeenkomst. We bespreken het huidige loonbod met je en besluiten in gezamenlijkheid met alle deelnemers hoe nu verder. Deze bijeenkomsten zijn zowel voor leden als niet-leden. Nodig daarom al je collega’s uit om ook deel te nemen. Een goede cao is geen vanzelfsprekendheid. Het is nu aan jou om te laten horen wat jij wilt!
Gisteren was ik bij een van deze sessies en het is duidelijk dat we een punt moeten maken. De kosten van het dagelijks leven blijven stijgen — van boodschappen tot energie, van zorg tot wonen. Ondertussen blijven onze arbeidsvoorwaarden onder druk staan. Dat kunnen en mogen we niet accepteren.
Een eerlijke CAO is geen luxe, het is een noodzaak. We werken hard, dragen bij aan het succes van onze organisatie, en verdienen daar een rechtvaardige beloning voor. Het is tijd dat onze inzet wordt erkend en gewaardeerd.
Maar dat lukt alleen als we samen optrekken. Praat met je collega’s, deel je zorgen, en moedig elkaar aan om betrokken te blijven. Hoe meer mensen zich uitspreken, hoe sterker ons signaal.
Het is toch van den zotte dat we er al jaren op achteruit gaan. Ik werk nu 5 jaar in de drinkwatersector en de CAO verhogingen zijn altijd lager geweest dan de CPB inflatiecijfers. Dan vinden werkgevers het gek dat medewerkers als ZZPér starten of wisselen van sector zoals naar een netbeheerder of hoogheemraadschappen.
Waarom een voorstel van een nieuwe CAO voor de duur van 2 jaar, als de inzet in 1e instantie voor een eenjarige CAO was….7% voor 1 jaar, zeker gezien de huidige ontwikkelingen wereldwijd en de inflatie cijfers?
wel grappig want bij de roadshow van evides (het financiële jaarverslag) is in 2024 geld geserveerd voor loonsverhogingen,
dit potje werd niet gebruikt en werd gewoon doodleuk gezegd dat die gewoon winst was en naar de aandeelhouders gaat.
en dan vinden ze het gek dat het niet lukt om nieuwe mensen aan te trekken.
de afgelopen jaren is ons loon in vergelijking met andere sectoren achter gebleven en het leven alleen maar duurder geworden.
de waterbedrijven komen nu met ongeveer 3,5% per jaar dit komt neer op ongeveer €105 bij een gemiddeld salaris.
zorgverzekering omhoog
vaste lasten
verzekeringen
brandstof
eten/drinken (levens onderhoud)
energie
dit is de afgelopen jaren alleen maar omhoog gegaan meer dan de €105 gemiddeld.