Medewerkers krijgen steeds meer te maken met mantelzorg en het is daarom goed om hiervoor als werkgevers kaders en richtlijnen op te stellen om dit mogelijk te maken.
Ook zou er meer aandacht moeten worden besteed aan de bewustwording en erkenning van de mantelzorgtaken van medewerkers. Aan het woord zijn Saskia Griethuijsen - van Bruggen (HR-medewerker bij Waterbedrijf Groningen) en Lisette Helmig - Kolster (HR-businesspartner bij Dunea).
Werkgroep voor vitaliteitsmaatregelen mantelzorg
Tijdens het cao-overleg in 2023 hebben werkgevers en vakbonden afgesproken om een aantal werkgroepen in het leven te roepen. Deze werkgroepen bereiden een aantal onderwerpen voor die tijdens een volgend cao-overleg besproken kunnen worden. In de werkgroepen zitten vertegenwoordigers van werkgevers en vakbonden. Een van deze werkgroepen is de werkgroep vitaliteitsmaatregelen mantelzorg.
Persoonlijke ervaringen
Saskia: ‘Het onderwerp mantelzorg gaat mij zeer aan het hart omdat ik mantelzorger ben voor twee oudere mensen. Ik weet dus uit ervaring met welke zaken een mantelzorger te maken krijgt. Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid dat ik een leidinggevende heb die hier begrip voor heeft en meedenkt met het vinden van oplossingen zoals het soms flexibel omgaan met werktijden, arbeidsduur en verlof. Ik weet dus hoe fijn het is als je hier goed met je leidinggevende over kan praten en uiteindelijk afspraken kan maken die in beider belang zijn.”
Maatwerk, maar ook richtlijnen
“Elke mantelzorger heeft andere behoeften en het is daarom niet mogelijk om in de cao regelingen op te nemen die voor alle situaties een oplossing zijn. Werkgever en medewerker kunnen beter samen onderzoeken wat in een bepaald geval het beste werkt, zegt Saskia. “Ik denk wel dat het goed is als werkgevers hiervoor richtlijnen opstellen en kaders vaststellen zodat medewerkers niet volledig afhankelijk zijn van de welwillendheid van hun leidinggevende.”
Mantelzorg komt steeds meer voor
Lisette: “Ik merk in de praktijk ook dat mantelzorg een steeds belangrijker onderwerp gaat worden. Steeds meer mensen worden ouder. En we zullen wellicht meer en tot op hogere leeftijd moeten gaan werken. Daarnaast wordt de beschikbare professionele zorg minder. Dan kan het niet anders dat onze medewerkers steeds vaker te maken krijgen met zorg voor een naaste. We moeten dit als werkgever goed regelen. Dit begint al met het zorgen dat onze organisaties zich goed bewust zijn van de behoeften om mantelzorgtaken te kunnen uitvoeren. Bewustwording van deze behoeften betekent niet alleen herkennen maar ook erkennen. Adequate, op maat gemaakte afspraken rond mantelzorg zijn in het belang van het welzijn van onze medewerkers.”
Intentieverklaring in de cao
“Naar mijn idee hebben we voldoende faciliteiten om een en ander te regelen als het gaat om mantelzorg, maar gezien de toenemende vraag zouden we dit nog meer aandacht moeten geven en alle betrokkenen vragen hierover het goede gesprek te voeren”, benadrukt Lisette. “In de werkgroep hebben we besproken dat het goed zou zijn om een intentieverklaring in de cao op te nemen. Daarin staat dat cao-partijen mantelzorg een belangrijk onderwerp vinden en werkgevers worden opgeroepen om na te denken hoe zij hun medewerkers willen ondersteunen bij het uitvoeren van mantelzorg. Een werkgever die oog heeft voor mantelzorg toont zich een goed en daarmee aantrekkelijk werkgever.”
Comments