
Hans Teunisse over de werkgroep vitaliteitsmaatregelingen en mantelzorg.
Tijdens het vorige cao-overleg spraken vakbonden en werkgevers af om vier werkgroepen in te stellen. De werkgroepen kregen als opdracht mee om een aantal onderwerpen voor het cao-overleg 2025 voor te bereiden. In de werkgroepen zitten vertegenwoordigers van vakbonden en werkgevers. Hans Teunisse, werkzaam bij Vitens was lid van de werkgroep vitaliteitsmaatregelingen en mantelzorg als vertegenwoordiger van vakbond FNV.
Hans: “Als kaderlid van de FNV zit ik straks ook aan tafel bij de onderhandelingen van het cao-overleg 2025. Natuurlijk zal het in de onderhandelingen gaan over het salaris. Dat is natuurlijk belangrijk maar er zijn ook andere onderwerpen die voor de medewerkers van belang zijn. Op de cao-agenda komen ook nieuwe onderwerpen als vitaliteit, sociale veiligheid en mantelzorg. Die onderwerpen moet je van begin van af aan met elkaar uitdiepen. Wat zijn de behoeften van mensen, wat is de situatie in de organisatie én in de maatschappij? En, hoe kunnen we belangen van werkgevers en medewerkers op elkaar afstemmen? Dat inhoudelijk vormgeven van een onderwerp kost tijd maar levert wel waardevolle informatie op.
Advies van de werkgroep aan cao-partijen
De werkgroep heeft inmiddels zijn advies naar de cao-partijen gestuurd. In een vorig nieuwbericht vertelde Asha Kheda al over het onderwerp mantelzorg. De werkgroep heeft daarnaast nog meer onderwerpen onderzocht. Zo heeft de werkgroep ook gesproken over hoe sociale veiligheid in een organisatie verbeterd kan worden.
Sociale veiligheid in organisaties
Hans: “Sociale onveiligheid wordt vaak veroorzaakt door onbewust gedrag van mensen of groepen van mensen. Vooral als er tegenstrijdige belangen in het spel zijn. Als je dus de sociale veiligheid in een organisatie wil verbeteren dan betekent dit een verandering van gedrag. Verandering van gedrag is alleen mogelijk als mensen met elkaar in gesprek gaan over wat hen bezighoudt, wat zij belangrijk vinden en hoe zij bepaalde situaties ervaren.”
Het belang van gesprekstafels De werkgroep adviseert cao-partijen om regelmatig ‘gesprekstafels’ te organiseren waarbij werkgevers, vakbonden, deskundigen én medewerkers met elkaar in gesprek gaan om van elkaar te horen hoe mensen bepaalde zaken bedoelen en ervaren.
Hans: “Uit zo’n gesprekstafel komt naar voren waar knelpunten zitten en welke verbeteringen wenselijk zijn. Het gaat niet om onderhandelen of innemen van ‘politieke’ standpunten, maar is bedoeld als voorbereiding op een volgende bespreking of onderhandeling. De resultaten van een gesprekstafel kunnen gebruikt worden om in een volgend cao-overleg weer zaken met elkaar te bespreken en om hier afspraken over te maken.”
Voorbereiding op cao-overleg Hans: “Als werkgroep hebben wij met elkaar gesproken over hoe je die dialoog vorm kunt geven. Het is belangrijk dat mensen in een omgeving zijn waarin zij bereid zijn naar elkaar te luisteren en daarmee ook echt open te staan voor het verhaal van een ander. Een goede voorbereiding en procesbegeleiding zijn daarvoor noodzakelijk. Mensen moeten zich veilig voelen om zich te kunnen uitspreken en vertellen wat hen echt bezighoudt”
Dialoog en procesbegeleiding
Uit zo’n gesprekstafel komt naar voren waar knelpunten zitten en welke verbeteringen wenselijk zijn. De resultaten van een gesprekstafel kunnen gebruikt worden om in een volgend cao-overleg weer zaken met elkaar te bespreken en om hier afspraken over te maken.
Hans: “Aan de cao-tafel praten we toch vooral over mensen en proberen wij afspraken te maken waarvan wij denken dat die in het belang zijn van de medewerkers. Het is dan wel heel belangrijk dat we ook eerst met de medewerkers hebben gesproken en weten wat hen bezighoudt. De gesprekstafels kunnen zo hele waardevolle informatie opleveren voor het cao-overleg.”
Beeld: Maurijn.com
Komentarze