top of page
  • Foto van schrijverRedactie

FNV bestuurder Buitendam: "Nieuwe cao is een unicum"


Volgens de FNV is het cao akkoord een unicum.


"Als we kijken naar de loonsverhoging die nu voor ligt (...), dan denk ik dat binnen het landschap van de cao afspraken die er nu worden gemaakt, deze cao echt een unicum is." Dit zegt FNV bestuurder Marcelle Buitendam in aflevering 8 van de drinkwaterpodcast over het vorige week behaalde onderhandelingsresultaat.


Een korte klap cao", noemt Marcelle het vorige week bereikte akkoord, waarmee zij doelt op het feit dat de nieuwe cao voor 1 jaar zal gelden en er weinig nieuwe beleidsveranderingen zijn opgenomen. "Maar wel een cao met een flinke loonstijging."

Volgens Marcelle vinden ook de kaderleden van de FNV bereikte akkoord "een hele mooie stap" en zullen ook zij dit met een positief advies voorleggen aan de leden, die tot dinsdagnacht 23:59 uur de gelegenheid hebben om hun stem uit te brengen. Of de stemming ook leidt tot een Noord Koreaanse uitslag, daar durft de FNV onderhandelaar haar hand niet voor in het vuur te steken. "Maar de eerste signalen zijn heel positief."


AVV: "We hebben ons doel bereikt"

Ook Rene Koorn van de AVV is enthousiast over het behaalde onderhandelingsresultaat. "Ik denk dat we zeker ons doel bereikt hebben", vertelt hij in de podcast. "Het is een mooi afgewogen waarbij de lagere salarisschalen er meer op vooruit gaan dan de hogere inkomensgroepen. Daarmee niet zeggende dat die niet meegenomen zijn. Sterker nog, ook zij worden op een mooie manier gecompenseerd voor de gestegen prijzen."


CNV: "Laagste lonen gaan er het hardst op vooruit"

Marc Dorst van de CNV is iets minder uitgesproken in zijn enthousiasme, maar ook hij vindt dat met de nieuwe cao vooral recht wordt gedaan aan de laagste medewerkers in de laagste salarisschalen, die het hardst worden getroffen door de inflatie. Volgens Marc gaan de medewerkers in de hoogste salarisschalen er in koopkracht wel iets op achteruit, maar moet de loonstijging ook gezien worden in het licht van de overheidsmaatregelen die genomen worden om de koopkracht te compenseren.


Luister de cao drinkwaterpodcast

Wat de vakbonden nog meer zeggen over het behaalde onderhandelingsresultaat hoor je in aflevering 8 van de podcast. Je kunt de cao drinkwaterpodcast hier beluisteren en ook op Spotify of een van de andere bekende podcast apps.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page