top of page

PWN: 'Andere benadering van de arbeidsmarkt biedt nieuwe kansen'

Bijgewerkt op: 8 meiDiana van der Westen, coördinator praktijk leren en opleiden, en Taco Boom, technisch praktijkbegeleider van drinkwaterbedrijf PWN, bespreken de uitdagingen van de krappe arbeidsmarkt voor technici en hoe ze met een nieuwe aanpak de instroom veiligstellen.


Uitdagingen op de arbeidsmarkt De arbeidsmarkt voor technici is krap en medewerkers wisselen tegenwoordig sneller van werkgever. “Die arbeidsmarkt is ontzettend beperkt,” zegt Diana van der Westen. “Het vinden van technici met de juiste papieren en ervaring bleek voor onze sector zoals verwacht heel lastig.”

 

Verandering in aanpak PWN richt zich bij het aannemen van nieuwe technische medewerkers meer op soft skills dan alleen op diploma’s en werkervaring. “Voor ons is het belangrijk dat de mensen de juiste werkhouding hebben en zij gemotiveerd zijn om het vak te leren en dat bij ons te komen uitvoeren,” zegt Taco Boom. “Goede mensen kun je opleiden,” voegt hij toe. Door deze bredere benadering wordt de krappe arbeidsmarkt ineens veel toegankelijker.

 

Samenwerking en opleiding PWN werkt samen met andere bedrijven op het gebied van instroom, opleidingen en doorstroom. “Als gevolg van de energietransitie en de enorme krapte aan technici op de arbeidsmarkt werken we samen aan de ambitie om het aantal medewerkers in de sector substantieel te verhogen,” zegt Diana. Medewerkers die voor een partner kiezen, blijven zo behouden voor de sector.

 

Ambassadeurs en sollicitanten Voormalige stagiaires en medewerkers fungeren als ambassadeurs voor PWN. “Wij krijgen vaak sollicitanten die via zo’n ex-medewerker of iemand die bij ons stage heeft gelopen, getipt zijn om bij ons te komen solliciteren,” zegt Diana.


Ondanks arbeidsmarktkrapte blijven drinkwaterbedrijven mensen aantrekken

Diana: "Ik merk dat mensen voor ons kiezen omdat zij voor een mooi bedrijf met een maatschappelijk relevante taak willen werken. Mensen kiezen echter ook voor de stabiliteit van ons bedrijf, de goede werkomstandigheden, de collega’s en de mogelijkheden die wij bieden om je verder te kunnen ontwikkelen. Om de juiste mensen aan te kunnen trekken en te behouden gaat het om het hele plaatje van arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden, cultuur, ontwikkelmogelijkheden en werk en privé balans. Als dat plaatje blijft kloppen dan redden we het prima, ook in een krappe arbeidsmarkt.”


Taco vult aan: “Met name voor de zij-instromers zijn de mogelijkheden die wij bieden om werk en privé in de juiste balans te brengen, een belangrijk argument om bij ons te komen werken. De beloning moet uiteraard goed zijn, maar die aanvullende voorwaarden en mogelijkheden zijn vaak van doorslaggevende betekenis om voor ons te kiezen. Ik ken zelfs kandidaten die ergens anders meer verdienden maar toch voor ons hebben gekozen omdat het hier prettiger werken is."

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page