top of page
  • Foto van schrijverRedactie

Werkgevers en vakbonden maken hun voorstellen voor een nieuwe cao bekendOp 26 oktober hebben de vakbonden en de werkgevers hun voorstellen voor een nieuwe cao met elkaar besproken. De voorstellen van de werkgevers kun je vinden in de bijlage bij dit nieuwsbericht.


Jelle Hannema, voorzitter van de werkgevers

We hebben een bijzondere tijd met veel onzekerheid over bijvoorbeeld de energie- en voedselprijzen achter de rug. Dit heeft in 2022 geleid tot flinke prijsstijgingen en daardoor een plotselinge hoge inflatie. Gelukkig heeft de overheid snel ingegrepen om ernstige gevolgen te voorkomen. Vakbonden en werkgevers hebben daarnaast hun deel gedaan om de koopkracht te behouden. Zo zijn in de cao van 2023 afspraken gemaakt die pasten bij die crisissituatie zoals bijvoorbeeld een eenmalige uitkering en stevige loonsverhogingen zoals we die al tientallen jaren niet meer hebben gezien.


We zitten gelukkig nu in rustiger vaarwater en we zien dat de inflatie inmiddels heel snel daalt. De afgelopen maand was de inflatie zelfs negatief. Dat betekent dat speciale maatregelen zoals zeer hoge loonsverhogingen en aanvullende eenmalige uitkeringen, niet meer nodig zijn. Zouden we de lonen wel fors verhogen, dan leidt dat vooral tot weer nieuwe inflatie waar uiteindelijk niemand beter van wordt. Als werkgevers hebben we daarom een voorstel gedaan voor een loonsverhoging die in lijn is met de huidige prijs- en koopkrachtontwikkeling. Dit past bij onze maatschappelijke opdracht om te zorgen voor drinkwater tegen een redelijke prijs. Onze aandeelhouders houden dit dan ook nauwlettend in de gaten. De drinkwatersector staat daarnaast voor veel uitdagingen op het gebied van de kwaliteit en de leverbetrouwbaarheid van ons drinkwater. Hiervoor zijn forse investeringen nodig die ook weer leiden tot een verhoging van de tarieven van het drinkwater in de komende jaren.


Voor werkgevers is een evenwichtige en een goed uitlegbare loonontwikkeling erg belangrijk. Natuurlijk kijken we daarbij ook naar de aantrekkelijkheid van de drinkwatersector. Uit een recent in opdracht van werkgevers en vakbonden uitgevoerd beloningsonderzoek blijkt dat onze sector nog steeds bovengemiddeld betaalt. In een tijd waarin wij ons herstellen van de problemen die we vorig jaar met het uitbreken van de oorlog in Oekraïne ondervonden en de uitdagingen die nog voor ons liggen dient de loonontwikkeling daarom gematigd te zijn.


In het licht van het welzijn van onze medewerkers en onze maatschappelijke verantwoordelijkheid willen wij als werkgevers meer inzetten op het bevorderen van de vitaliteit en inzetbaarheid van onze medewerkers, het vergroten van de diversiteit en inclusie in onze sector en het verder ontwikkelen van een duurzame manier waarop wij werken en leven. Wij zien ook dat vakbonden deze wensen delen en dat samen met ons hier verder stappen in willen zetten.


Download hier de voorstellen van de werkgevers:

WWb voorstellen tbv vakbonden 26-10-2023 DEF
.pdf
Download PDF • 360KB

8 opmerkingen

8 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

'S morgens gaat bij mij de wekker om de mensen van drinkwater te voorzien.

Maar het belangrijkste waar de wekker voor gaat, is voor een loon waarmee ik mijn (vaste) lasten kan betalen, en zodoende een gelukkig leven te kunnen leiden.

Nu stijgen wel mijn lasten, maar mijn loon stijgt met de inzet van de werkgevers niet mee met deze lastenverhogingen.

Ik kan dus zeggen ik wordt niet gelukkig met de inzet van de werkgevers in de watersector.

Like
Replying to

Dankjewel Jan, we hebben het al vaker gezegd. Medewerkers uit de watersector hebben water door de aderen stromen. Dat moet worden beloond met fatsoenlijk loon waar we zonder zorgen gezond mee op staan, en zonder buikpijn van rekeningen mee gaan slapen. Dank voor je bijdrage.

Like

Rated 1 out of 5 stars.

Teleurstellend voorstel van de WG.😥


Ook erg jammer dat niet gelijk een link naar het voorstel voor de nieuwe CAO van de vakbonden is opgenomen. Het lijkt me een grote uitdaging om het grote gat wat daartussen zit te dichten.


Met refereren naar de "Algemene Markt" en "omringende sectoren" schieten we niet veel op als de praktijk is dat het zeer moeilijk is om nieuwe medewerkers te werven of medewerkers te behouden. LOON blijft dan nummer 1 (en niet nummer 5) en zodoende is een keuze voor andere sector da de watersector de logische.....

Like
Replying to

Het wordt inderdaad een hele uitdaging Peter. Maar we houden moed. Zien we je eerdaags in een webinar?

Like

Rated 1 out of 5 stars.

Veel te min bod

Like
Replying to

Dank voor je reactie, Harold. Het bod baart ons ook zorgen. Op dit moment zoeken we allerlei knoppen waar we aan kunnen draaien om de koopkracht onder watermedewerkers te kunnen verbeteren. Zien we je eerdaags op een webinar?

Like

Er is lang een landelijk overleg geweest over een pensioenakkoord. Hierin is het verlofsparen verruimt. Wat zie ik nu hier gebeuren, dat dit vanuit de werkgever weer wordt teruggedraaid. Beetje raar. Kijk eerst eens of de RVU regeling toegepast kan worden voordat je met dit voorstel komt.

Like
Replying to

Dank Kees, het is een hele puzzel om eerder stoppen met werken zo fiscaal gunstig mogelijk te maken. Het zelf kunnen sparen was destijds al een hele geste. Bleek echter door werkgevers als dood geld op de balans te worden beschouwd. Die snappen we wel, maar toch is het een investering die een gunstige wisselwerking heeft. Keep you posted! En heb je ideeën? Laat het ons weten.

Like
bottom of page